قیمت خودرو‌های خارجی و مونتاژی رشد کرد (۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) بررسی قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) | گرانی در خانواده کوییک و شاهین دوسوم حقوق کارگران صرف مسکن و اجاره‌بها می‌شود پرمصرف‌ها منتظر قبوض میلیونی باشند آسان‌شدن جداسازی یارانه برای خانوارهای جدید انهدام ۸۳ تن کالای غیرقابل مصرف در انبارهای اموال تملیکی خراسان رضوی چه کالا‌هایی در بندر شهید رجایی سوختند؟ نصب پنل خورشیدی در ۹۰۰ هزار واحد مسکونی استان | خراسان رضوی می‌تواند نیمی از برق تجدیدپذیر کشور را تأمین کند فشار فروش در بورس | خروج سنگین پول حقیقی از بازار (۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) استقرار نیروهای پالایش و پخش در بندر شهید رجایی ایران پنجمین مصرف‌کننده بزرگ طلا در جهان است توجه ویژه به تأمین مواد اولیه داخلی برای کاهش هزینه‌های تولید در خراسان رضوی نوسانات طلا، بازار را دچار التهاب کرد | مشهد، قطب جدید طراحی طلا در کشور پرواز قیمت طلا در مشهد (۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز ارز، طلا، سکه و بیت‌کوین (۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) | صعود دلار به کانال ۸۴ هزار تومان آغازبه‌کار نهمین نمایشگاه تخصصی طلا، جواهر، نقره و گوهرسنگ‌ها از ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ در مشهد قرعه‌کشی ایران‌خودرو امروز (یکشنبه، ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) | تعداد کل شرکت‌کنندگان قرعه‌کشی ایران‌خودرو اعلام شد کاهش ۵۰ درصدی قیمت تخم مرغ | قیمت مصوب هفته آینده اعلام می‌شود (۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) سهم ۸ درصدی گمرک شهید رجایی از کل واردات کالا‌های اساسی هشدار شرکت توانیر درباره قطعی برق قیمت طلای آب‌شده پشت مرز سرنوشت‌ساز (۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) پهلوگیری اولین کشتی در اسکله شهید رجایی بعد از حادثه انفجار در این بندر بررسی وضعیت پرواز‌های مشهد به بندرعباس، یک روز پس از حادثه بندر شهید رجایی (۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) آغاز بخشش جرائم بیمه شخص ثالث از امروز (یکشنبه، ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) | لوبیاسبز را کیلویی چند بخریم؟ کدام صنایع مورد توجه سهام‌داران بورس هستند؟ بازار مسکن در آستانه تغییر | فروشندگان و خریداران دست نگه داشته‌اند (۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) سموم، آفت صادرات محصولات کشاورزی شناسایی ۷۵۰ استخر غیرمجاز در نیشابور خراسان رضوی
سرخط خبرها

واقعی‌نبودن قیمت برق، یکی از دلایل مصرف بالای آن | قبض برق ۷۵ درصد مردم کمتر از ۵۰ هزار تومان است

  • کد خبر: ۳۲۶۹۰۱
  • ۲۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۹
واقعی‌نبودن قیمت برق، یکی از دلایل مصرف بالای آن | قبض برق ۷۵ درصد مردم کمتر از ۵۰ هزار تومان است
در نگاه اول، قبض‌های برق اغلب خانوار‌های ایرانی، رقمی ناچیز را نشان می‌دهد؛ عددی که شاید کمتر از بهای یک وعده غذای بیرون‌بر باشد. اما پشت این ارقام پایین، واقعیتی تلخ نهفته است: صنعت برق ایران سال‌هاست با ناترازی اقتصادی عمیقی دست‌وپنجه نرم می‌کند؛ ناترازی‌ای که به گفته کارشناسان، اکنون به مرحله هشدار رسیده است.

به‌ گزارش شهرآرانیوز، برق در ایران با قیمتی به مشترکان خانگی عرضه می‌شود که فاصله زیادی با بهای تمام‌شده دارد. به طور میانگین، هر کیلووات‌ساعت برق در کشور حدود ۲ هزار تومان هزینه دارد و این در حالی است که از خانوار‌ها تنها ۱۵۷ تومان دریافت می‌شود؛ یعنی کمتر از ۸ درصد قیمت واقعی. نتیجه این سیاست، چیزی جز خالی ماندن دست صنعت برای سرمایه‌گذاری در توسعه و نوسازی زیرساخت‌ها نیست. گفته می‌شود در دهه‌های اخیر، صنعت برق نزدیک به ۳ هزار میلیارد تومان از درآمد‌های بالقوه‌اش را از دست داده است.

از سوی دیگر، ایران یکی از بالاترین نرخ‌های مصرف انرژی در دنیا را دارد. نه‌تنها صنایع انرژی‌بر با راندمانی پایین‌تر از متوسط جهانی فعالیت می‌کنند، بلکه مصرف خانگی نیز از بسیاری از کشور‌های هم‌سطح فراتر رفته است. برای مثال، سرانه مصرف برق خانوار ایرانی دو برابر کشور‌های اروپایی همچون ترکیه و اسپانیا گزارش شده است؛ مصرفی که بخش قابل توجهی از آن صرف سامانه‌های سرمایشی در فصل گرم می‌شود. تنها کولر‌های گازی، سالانه ۲۵۰۰ مگاوات به تقاضای برق کشور می‌افزایند؛ عددی معادل کل مصرف برخی کشورها.

همه اینها در حالی رخ می‌دهد که طبق گفته‌های مصطفی رجبی مشهدی، حدود ۷۵ درصد مردم، ماهانه کمتر از ۵۰ هزار تومان بابت قبض برق پرداخت می‌کنند؛ رقمی که بیش از نیمی از آن اصلاً به صنعت برق نمی‌رسد و صرف عوارض، بیمه، و سایر هزینه‌ها می‌شود. تنها درصدی اندک از مشترکان پرمصرف هستند که قبض‌های سنگین‌تری دریافت می‌کنند. آن دسته از مشترکانی که بالاتر از الگوی فصلی منطقه‌ای که در آن زندگی می‌کنند، برق مصرف کنند، به میزانی که از سقف الگو عبور کنند مشمول قبوض پلکانی برق خواهند شد. در این بین تنها ۲ درصد از مشترکان بسیار پرمصرف که ۱۴ برابر مشترکان پرمصرف برق مصرف می‌کنند، مشمول قبوض سنگین می‌شوند.

عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو نیز به‌تازگی اعلام کرد سیاست وزارت نیرو حمایت یارانه‌ای از مشترکان کم‌مصرف و برخورد بازدارنده با مشترکان پرمصرف از طریق افزایش تعرفه و ابزار‌های فنی مانند کنتور‌های هوشمند است. او با تأکید بر لزوم اصلاح اقتصاد آب و برق گفت: در مناطق گرمسیری کشور قیمت هر کیلووات ساعت برق برای مشترکان خانگی ۳۶ تومان و برای برخی مصارف مانند مصارف آموزشی رایگان محاسبه می‌شود که قیمت تمام شده تولید برق بسیار بالاتر است.

با نزدیک شدن به تابستان و افزایش بار شبکه به دلیل استفاده از کولرها، دوباره همان دغدغه‌های همیشگی بر سر زبان‌ها خواهد افتاد، مصرف بی‌رویه، خاموشی‌های احتمالی و هشدار‌های مسئولان درباره ضرورت مدیریت مصرف. اما تا زمانی که قیمت برق واقعی نشود و فرهنگ مصرف تغییر نکند، این چرخه ادامه خواهد داشت؛ چرخشی که شاید روزی ترمز توسعه صنعت برق را به طور کامل بکشد.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->